
Vad är en bra logo?
Det kan kännas som en mållös jakt att hitta den perfekta logon. Att få till rätt form, typsnitt och färg är lite som att fiska efter guldfiskar i ett hav. Okej, kanske inte riktigt så svårt, men det finns en hel del att hålla i baktanke när en logo plockas fram. Det lönas att ha dessa fem principer i baktanke när logon skapas - en effektiv logo bör göras:
- Enkel
- Tidslös
- Mångsidig
- Minnesvärd
- Lämplig
Lättaste sättet att peka ut ett företag är efter dess logo. Vi känner alla till logon till Coca Cola, Disney, Nike, Apple och Google för att nämna några – trots att sistnämnda precis ändrat sitt typsnitt.
Ett företag som vill se professionella ut och tas på allvar måste satsa fullhjärtat på sin logo, eftersom logon är företagets ansikte utåt. Det är det första som dyker upp på kundernas näthinna när de tänker på just ditt företag. Ta Coca Cola till exempel - du tänker julrött och stora kurviga C:n. Skulle någon annan använda sig av samma typsnitt, så skulle du genast ändå tänka på drycken. Tänk IKEA. Jag förutspår Gult och blått i fet stil på din näthinna.
Härmed har regel nr. 1 skrivit sin rad:
1. Använd inte andra varumärkens typsnitt
Håll dig borta från Disneys, Jurassic Park, Coca cola och andra typsnitt som sammankopplas med sina varumärken. Din logo kommer annars att ge reklam för annat än just ditt varumärke. Du blir därmed inte igenkänd, utan snarare bortgömd bakom något som påminner om något helt annat.
2. Använd inte utmärkande gratis-typsnitt
Ändå Coca cola då? Den är ju verkligen inte enkel. Nej precis, men den var heller inte ett typsnitt som någon hittade i sin dator, eller något som snabbt laddades ner gratis från nätet. Den var och är ett fungerande original som designades specifikt för det företaget. Speciella gratistypsnitt med utmärkande drag kommer inte att få ditt företag att stå ut i mängden. Exempel på utmärkande fonter är bl.a Impact, Comic Sans, och Papyrus (för att nämna några av hundra). Här kommer också en kort förklaring på varför t.ex just dessa fonter inte bör användas:
Varför inte Impact?
Därför: Används i de flesta ”memes” – spridande sarkasmhumor på nätet.
Varför inte Comic Sans?
Därför: Samma orsak som Impact, samt att fonten har en tendens att användas på inbjudningskort till barnkalas.
Varför inte Papyrus?
Därför: Papyrus är en överanvänd font inom printdesign, som är utdömd på internet. Googla papyrus och du hittar hundra upplistade orsaker till varför den ej bör användas.
Så fort du får en känsla av att ett gratis-typsnitt känns ”speciellt” och ”annorlunda” så ska du ta två steg bakåt me händerna i luften. Undvik!
Tips! Är du osäker på om just ditt utvalda typsnitt är något som inte rekommenderas som logo-typsnitt, kan du alltid researcha kring den fontens popularitet och rykte.
3. Originalitet
Att ha en utmärkande ikon kan göra din logo minnesvärd trots att du satsar i ett väldigt vanligt och enkelt typsnitt. Sportmärket Nike är ett bra exempel. Den kända swoosh-ikonen kan ofta ses för sig själv eftersom de flesta klarar av att koppla ihop det med märket utan att det står Nike utskrivet med tjocka och sneda bokstäver strax ovanför. I Coca Cola är själva typsnittet en del av ikonen – unikt. Det hela blir ett fungerande originellt koncept.
4. Gör logon användarvänlig, lämplig och mångsidig
Med användarvänlig menas att den är lätt att implementera på olika sätt. En logo med små detaljer blir svår att använda i tryck på ett flertal typer av papper, för att inte tala om tyg. Gör det lätt för samarbetspartners att använda sig av din logo. Kanske du sponsrar någon och därmed hamnar din logo på ärmen av ett idrottslag? Då vill du inte att det krånglar i printskedet innan den ens fått se dagens ljus som en del av idrottslaget. Gör logon lämplig för alla typer av användning. Låt den passa in. Gör idrottslaget stolta över att bära din logo.
En logo bör ALLTID skapas i vektor-format. Vad innebär detta? Jo, att logon inte blir pixlig/suddig och oskarp när storleken görs större eller mindre. Exemplet nedan visar vad som händer när en vektoriserad och icke-vektoriserad bild förstoras.
När en grafisk profil skapas för en logo, är det bra att också tillämpa exempel på hur logon bör användas på både mörk och ljus bakgrund. Gör också exempel på hur den betér sig i svart-vitt tryck (färglös). Ändå är det är ett stort pluss om logon klarar av att behålla sin färg trots att den placeras på svart eller vit bakgrund. Se exempel nedan:
5. Att hjälpa eller stjälpa
Vid skapandet av en logo kan det lätt bli att man hittar en drös med häftiga effekter som man gärna lägger till i sin logo. Alldeles för ofta läggs det till en "ram" (border), skugga eller liknande när logon inte syns tillräckligt bra på en viss typ av bakgrund. Ha därför detta i baktanke när logon skapas. Ju mindre du behöver ändra logon i efterhand - varje gång den skall användas, desto lättare kommer folk att känna igen din logo utan alla dessa småändringar. Starka gradienter och färgändringar bör heller inte finnas i överdrift. Det blir svårt att matcha din logo om hela regnbågen och alla dess skiftningar dras in i din logo. Däremot går det bra om man strategist väljer ut färger som matchar och fungerar tillsammans, t.ex komplementärfärger. Sådana exempel är bl.a: Google, Microsoft, NBC och flertalet versioner av World Olympics-logon.
Med hjälp av Adobe Kuler- färghjul, kan du hitta matchande färger. Testa här!
6. Håll dig borta från bildbanksmaterial (stock art)
Vad är ”Stock Art”? Det är grafik du enkelt kan ladda ner på nätet för tillämpning i vad du nu kan tänkas behöva det till. En oplanerad presentation till ett måndagsmöte kanske? Stock Art kan också att köpas från diverse sidor på nätet för en liten summa. Men rådet lyder: köp ej. I vartfall inte för användning till en logo. Tänk på att stock-art kan köpas av alla. Det kan därmed finnas någon där ute som köpte exakt samma bild som dig. Du använde den som logo. Någon annan använde den till sin välgörenhetsinsamling, eller också till det oplanerade måndagsmötet.
7. Att betala för kreativt arbete
Många har få erfarenheter av vad kreativt arbete kan kosta i timmar, tankeverksamhet, skapande. Och det är ju inte konstigt. Det är ju inte meningen att man ska behöva byta ut sin logo varje år. Men det lönar sig att lägga på minnet att det finns få grafiska designare där ute som skapar en logo på någon timme. En utfunderad logo med alla de fem principerna inräknade (enkel, tidslös, minnesvärd, mångsidig och lämplig) tar inte en timme att kladda ihop om man inte har otroligt tur, eller har en fantastisk talang. Och har man den där fantastiska talangen så är den heller inte gratis. Precis som det tar tid, passion och intresse för att bli en duktig och kunnig bilmekaniker, polis, kock, dansare eller matematiker, tar det också tid för en grafisk designare att utbildas inom sitt område.
Så vad betalar du för egentligen?
Design-processen går ungefär till såhär:
- Briefingen av klientens önskan. Intervju sker med klienten om vad som önskas och icke-önskas.
- Research (undersökning) med sikte på branchen, historia, konkurrenter, typiska drag och element
- Referenser för designarbetet – en titt på vilka logodesigner som fungerat inom branchen, stil, typ och trender
- Skissande och konceptualisering. Med hjälp av all research kring design och element för branchen, skissas olika logo-idéer upp.
- Reflektion av designarbetet sker under pauserna av arbetet. Då utvecklas idéerna kring arbetet man hittills utfört, fler idéer tillämpas och man kommer fram till om logon fungerar eller ej.
- Presentation av det slutgiltiga arbetet.
Slutord: Ha en aning om vad som sker
Det är trots allt ditt företag det handlar om. Det där "ansiktet utåt" som jag nämnde tidigare. Har du en tydlig bild av hur du ser ditt företag, var då inte blyg med att förmedla den bilden. Det är trots allt du som företagare som skall vara nöjd och stolt över logon du bär på ditt visitkort, på tröjan, på fönstret och i hörnet av den där powerpointen du slängt ihop strax före ett oplanerat måndagsmöte.
Add new comment