
Kan jag använda bilden?
Upphovsrätten, hört talas om den? Den är kanske inte direkt något som de flesta reflekterar över. Speciellt om man endast publicerar det man själv fotograferat. Sanningen är dock den att det genast blir krångligare när du ska publicera en bild du hittat på t.ex google, på något socialt nätverk eller en bild som någon annan än du fotograferat. Det är här upphovsrätten kliver in och sätter stopp. Inte direkt synligt så att vi ska förstå att upphovsrätten är en lag som bör följas. Den snarare smyger på oss och är känd för att sätta käppar i hjul när du minst anar det. Det vill säga; om vi blir tagna på bar gärning av att olagligt ha använt en upphovsrättskyddad bild.
Bland dagens sociala medier kan det vara bra att hålla reda på var minorna ligger, och hur du undviker dem. Därför drar vi upp fem saker att tänka på när det kommer till användning av bilder och vad som är värt att tänka på när det gäller upphovsrätten.
1. Allt är skyddat tills annat bevisas
Du gör det lätt för dig själv med att utgå ifrån att allt är upphovsrättskyddat. Det behöver inte stå fotografens namn på bilden eller stå "copyright" utskrivet för att bilden ska vara skyddad. Allt är skyddat tills annat bevisas.
Fotografen äger bilden så länge inte hen gett ifrån sig rättigheterna till någon annan, t.ex en firma. Och vem räknas som fotograf? Jo, den som trycker på avtryckaren så att en bild knäpps av. Detta är också värt att tänka på de gångerna du lånar ut kameran till någon annan. Därför kan det vara bra att göra upp om vem som får tillgång till bilderna och hur de får användas.
Hört om fallet där en apa tog en "selfie" och kamera-ägaren hamnade i rätten på grund av problem med upphovsrätten?
2. Även om du är med på bilden, äger du den ej, tyvärr.
I dagens hav av sociala medier kan det vara svårt att hålla koll på alla regler om publicering och spridning av bilder. Vi har trots allt blivit rätt duktiga på att förstå att man inte får publicera bilder på någon som inte vill bli publicerad.
Men så finns det regler som ofta förbises. Speciellt vänner emellan är det många relger som bryts. Det är ju helt okej så länge alla är med på det. Ändå borde man alltid fråga fotografen så fort man vill använda eller dela hens bilder, även om fotografen själv redan publicerat bilden på sin sociala kanal. Det spelar heller ingen roll hur nära vänner ni är (eller kanske t.o.m familjemedlemmar). Fråga alltid oavsett. Fotografen kan ta illa upp om hens bilder används utan tillåtelse, och hen har allt rätt i världen att kräva ersättning. Anta alltså inte att det är okej att plocka bilder av andras kanaler bara för att du själv råkade finnas med i bilden. Att spara bilder är inte olagligt, men se upp med att publicera bilder du ej fotograferat själv.
Så hur är det med t.ex skolfoton och bilder jag köpt av en fotograf i pappersformat? Är det okej att scanna in eller fotografera av dessa och dela bilderna på sociala medier? Egentligen inte, så länge inte fotografen gett tillåtelse till just detta. Alltid värt att fråga innan du går och möjligtvis bryter några upphovsrättslagar. Det kan dessutom vara extra känsligt när det gäller köpta bilder. Att du betalade för själva pappersbilden betyder inte att du betalade för en digital version. Tala med fotografen för att undvika missförstånd.
3. Undvik re-post appar för bilder
Repost-appar bryter egentligen mot upphovsrätten och bör endast användas med största försiktighet. Se alltså till så att du verkligen får re-posta andras bilder före du gör det. Repost-appar tar inget ansvar för att du delar bilder olagligt. Därför är det oftast bättre att låta bli. Övertramp sker väldigt lätt.
4. Nej, Google bildsökning är ingen gratis bildbank...
Google är en sökmotor som i galleriform visar de mest relevanta bilderna för din sökning över vad som finns på nätet. Det kan kännas lockande att plocka fina bilder från Google till din hemsida, men se upp vad du använder bilderna till. Google äger inte bilderna som visas upp. Kolla källorna. Vart leder bilden och vems är den? Vet du inte var bilden kommer ifrån är det bäst att anta att den är upphovsrättsskyddad.
5. ...men det finns bilder du får använda!
Lägg detta på minnet: Creative commons. Creative commons är en typ av licens som fotografer kan sätta på sina bilder ifall de vill lyfta på kraven som copyright (upphovsrätten) sätter. Denna licens betyder i allmänhet att fotografen helt eller till viss del lättat på användarvillkoren för sin bild. Det finns flera typer av creative commons licenser, och det kan vara bra att veta skillnaden på dem, speciellt om du tänker ändra på bilden eller använda den i kommerciellt syfte. Här kan du läsa mer om Creative Commons-licenserna.
Så var hittar du bilder som går under creative commons?
- Google sökningen ger dig möjlighet att filtrera fram bilder av olika typer. När du gör en bildsökning på google kan du trycka på Verktyg under sökrutan och sedan välja mellan de olika alternativen från filtreringen Användningsrättigheter. (se bild nedan)
- Flickr.com som är en fotouppladdningssida, har även de precis som Google satt in möjligheten att filtrera fram bilder med cc-licens.
Sedan finns det flertalet sidor där fotografer kan ladda upp bilder för att dela med sig av dem gratis. Här är tre favoriter:
Ett annat sätt är att köpa bilder, och därmed få använda bilderna till vad du vill. Det finns stora bildbanker ute på webben som låter dig handla bilder. Exempel på dessa är bl.a Shutterstock, iStockphoto och Dreamstime. Dock har du inte ensamrätt till de bilderna, eftersom andra kan köpa exakt samma bilder som dig, vilket gör att det inte känns så speciellt unikt att använda "stock-bilder" som de så fint kallas.
Det bästa är såklart att ha tillgång till helt egna bilder - om man så fotograferar bilderna själv eller anställer en fotograf att fotografera åt en. Då blir det unikt, eget och äkta. Just detta är därmed något som vi på Pool gärna erbjuder våra kunder för att deras webbsidor ska få en så äkta och verklighetstrogen look som möjligt.
Vill ni läsa in er mer om upphovsrätten kan ni t.ex kolla in denna artikel där många frågor om upphovsrätten besvaras:
Upphovsrätt för bilder - 30 vanliga frågor och svar
Vad har du för erfarenhet av upphovsrätten? Har du åkt på några tabbar eller fått dina bilder stulna?
Kommentära gärna och dela dina erfarenheter!
Lisää uusi kommentti